Haku

Vinkit kouluille

Matkailukuvia Suomesta

Vaikka suuri osa varhaisista elokuvista kuvattiin Helsingissä, jo ensimmäisessä Suomea esittelevässä mainoselokuvassa esiteltiin ylpeästi maisemakuvia eri puolilta maata

elokuva linkki

Finland (1911) valmistui Berliinin kansainväliseen matkailunäyttelyyn, Suomen osaston vetonaulaksi. Filmit kehitettiin ja värjättiin visuaaliseen tehoonsa Pathé Frères -yhtiön laboratoriossa Pariisissa.


elokuva linkki

Jo 1920-luvulla alettiin muotoilla Suomesta tietynlaista kuvaa jylhien metsien, tuhansien järvien ja uljaiden koskien maana. Useammassa Finlandian jaksossa tuodaan esiin Suomelle erityislaatuista, eksoottista tukinuittoa ja koskenlaskua. Merkittävä oli myös mykkäelokuvan säestystä varten koottu soittolista, johon oli koottu nimekkäide...n suomalaissäveltäjien kauneimpia teoksia. Säveltäjänimiin kuuluivat mm. Erkki Merlartin, Oskar Merikanto, Toivo Kuula ja Jean Sibelius. Tämä ulkoasiainministeriön tilaustuotanto on yhä eniten ulkomailla esitetty suomalainen elokuva. KAVIn restauroima Finlandia esitettiin Suomi 100 –juhlavuonna Musiikkitalossa RSO:n säestyksellä. [Näyte on mykkä]
Lue lisää


Vuoden 1922 Finlandiaoli selkeästi lähtökohdiltaan "6-näytöksinen filmi Suomen maasta ja kansasta sellaisina kuin ne ulkomaalaisille esitetään". Finlandiasta valmistettiin kopioita ainakin seitsemänä erikielisenä versiona, ja sitä esitettiin vuosikymmenen mittaan useissa Euroopan maissa sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikassa.

elokuva linkki

Nostalginen värielokuva 1950-luvun Suomesta, tuhansien järvien maasta. Erik Blombergin tuottama ja ulkoasiainministeriön tilaama matkailuelokuva on suunnattu ulkomaalaisille turisteille. Lumisen Lapin maisemissa nähdään myös näyttelijä Mirjami Kuosmanen, joka on saanut karhunpojan syliinsä. Englanniksi selostetun elokuvan musiikkina soi S...ibeliuksen 2. sinfonia.
Lue lisää


Miten matkailumainonta on muuttunut 2010-luvulle mennessä?
Onko Suomella yhä matkailuvaltteja? Mitä ne ovat?
Selvitä millaista Suomi-kuvaa tällä hetkellä markkinoidaan?
Miten itse markkinoisit Suomea ulkomaalaisille?

elokuva linkki

Esittelyvuorossa Savon pääkaupunki ja Kallaveden helmi, Kuopio. Sen erikoisuuksia ovat Puijo mäkihyppytorneineen ja torilla myytävät kalakukot, sekä tietenkin talvinen saunominen lumikylpyineen. Kyseessä on ns. kotiseutuelokuva, jollaisia tehtiin lukuisista Suomen kaupungeista 1950–60-luvuilla. Usein niissä nousee esiin jälleenrakentamis...en vuodet ja teollistuminen. Elokuva oli Rauni Mollbergille esikoisohjaus.
Lue lisää


Hakekaa elokuvia tutuista kaupungeista.
Tutkikaa miten niissä esitetään kyseinen kaupunki.
Mä erikoista tai ainutlaatuista paikkakunnalla on?
Mikä on vanhan ja uuden suhde löytämissäsi elokuvissa?