Haku

Vinkit kouluille

Kaupungistuminen

Kaupungistuminen vahvistui teollisuuden leviämisen myötä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa työväestön muuttaessa kaupunkeihin. 1920-luku oli jälleen voimakkaan kasvun aikaa mm. Helsingissä.

elokuva linkki

Vielä 1920-luvulla Helsinki oli Suomen ainoa suurkaupunki, jossa asukkaita oli reilut 152 000. Kallion kaupunginosa kasvoi, ja samaan aikaan rakennettiin Käpylää, Vallilaa ja Töölöä.


elokuva linkki

Helsingin Töölössä rakennetaan komeaa punatiilistä kerrostaloa vuonna 1923. Rakennus nousee Dunckerinkadulle, missä se yhä vakaana seisoo. Tarkka dokumentaatio ja antoisa työn kuvaus talonrakennustoiminnasta 1920-luvulta. [mykkä]


elokuva linkki

Helsinkiä halkova Heikinkatu, nykyinen Mannerheimintie, on ollut kaupunkiliikenteen valtasuoni jo 30-luvulta alkaen. Kaupunkimaisema on muuttunut monta kertaa ennen 2010-lukua. Mitä keskeisiä muutoksia huomaat videolla? Mitkä rakennukset ja maamerkit kadun varrella ovat yhä tuttuja?


elokuva linkki

Uutta kaupunginosaa rakennetaan Helsingissä vuonna 1938, ja vanhat puutalot raivataan kerrostalojen tieltä. Mikä kaupunginosa mahtaa olla kyseessä? Tunnistatko elokuvasta taloja tai maisemia?


elokuva linkki

Riehakas 1920-luku toi modernia ja urbaania sykettä Helsinkiin, jatsia ja flapper-muotia. Tätä ihannoivat myös nuorten kirjailijoiden palavasieluinen Tulenkantajat-ryhmä, mm. Uuno Kailas, Olavi Paavolainen ja Katri Vala, jotka halusivat tuoda eurooppalaisuutta kotimaiseen taiteeseen.


elokuva linkki

Kaupungistumiseen liittyi myös lieveilmiöitä. Kieltolain aikaan (1919-32) pirtukanistereita eli "varpusia" myytiin ympäri Suomea. Tässä filminkatkelmassa kauppaa käydään Porissa. [mykkä]