Haku

Vuosikymmenet

Eläviksi syntyneitä kuvia

Suomen ensimmäinen elokuva-esitys järjestettiin 1896. Kotimainen näytelmäelokuvatuotanto käynnistyi vuonna 1907 komedialla Salaviinanpolttajat ja ensimmäinen pitkä draamaelokuva Sylvi sai ensi-iltansa 1913. Suomalaisen näytelmäelokuvan historiassa vuodet 1907–16 muodostavat pioneerikauden, jonka tuotanto on lähes täydellisesti tuhoutunut. Näinä vuosina syntyi 25 näytelmäelokuvaa.

elävämuisti valokuva
Finland (1911).

Vuonna 1911 valmistui maamme ensimmäinen matkailuelokuva, Saksan markkinoille suunnattu Finland. Se on vanhinta Suomessa kuvattua elokuvaa, joka on kokonaisuudessaan säilynyt jälkipolville. Siinä nostetaan esiin Suomesta ne piirteet, jotka toistuvat tulevissakin matkailuelokuvissa: luonnonkauniin maan auringonpaisteinen kesä, järvet ja joet koskineen, linnat ja muut nähtävyydet, kaupungit ja uudenaikaiset teollisuuslaitokset. Myös talvi on osa Suomi-kuvaa: jäänmurtaja Sampo avaa väylää. Finland valmistui Berliinin kansainväliseen matkailunäyttelyyn Suomen osaston vetonaulaksi.

Teuvo Puron ohjaama melodraama Sylvi oli puolestaan ensimmäinen suomalainen ”kokoillan” näytelmäelokuva. Nykytietojen mukaan Sylvi on ainoa autonomian ajan suomalainen näytelmäelokuva, josta on säilynyt elävää kuvaa; säilyneistä kohtauksista on koostettu noin 27-minuuttinen, selittävin tekstein varustettu versio. Sylvin ensi-ilta oli Viipurissa Maat ja kansat -teatterissa helmikuussa 1913. Elokuvaa mainostettiin "ensimmäisenä suomalaisen taiteen suurteoksena elävienkuvien alalla".

Lue lisää Elonetistä:
Suomalainen elokuvatuotanto 1907–1916
Aikakauden elokuvat