Haku

Vuosikymmenet

Keisarit Suomessa

Venäjän keisareille Suomen suuriruhtinaskunta oli helppo ja mukava alue suuressa valtakunnassa, sillä täällä he saattoivat viettää rauhassa lomaa pelkäämättä anarkisteja ja terroristeja. Aleksanteri I vieraili Suomessa neljä kertaa, joista viimeinen, kesällä 1819 tehty, vei hänet ympäri maan. Nikolai I kävi Suomessa jo kruununperijänä kesäkuussa 1820 ja vielä kolme kertaa keisarina. Sen sijaan Aleksanteri II kävi Suomessa yli kymmenen kertaa. Näiden vierailujen joukossa oli niin virallisia matkoja, lomia kuin karhujahtejakin.
 

elävämuisti valokuva
Kuvia Suomen Suuriruhtinaskunnasta (1906-1917).


Aleksanteri III oli hyvin ihastunut Suomeen ja maan sekä sen asujaimiston rauhallisuuteen: hän kävi maassa 15 kertaa kruununperijänä ja 16 kertaa hallitsijana. Kesällä 1888 keisarille rakennettiin erityinen kalastusmaja hänen rakastamansa Langinkosken rannalle Kotkaan. Kalastusmajasta tuli hänelle tukikohta, jossa hän saattoi viettää ”normaalia” elämää, hakata halkoja, kalastaa ja tavata tavallisia ihmisiä.

Aleksanteri III:n poika, Venäjän viimeinen keisari Nikolai II ei jakanut isänsä innostusta Langinkoskeen, mutta kyllä Suomen asemaan turvasatamana. Hän vieraili Suomessa seitsemän kertaa kruununperillisenä ja 23 kertaa keisarina: suurin osa näistä käynneistä oli lomamatkoja. Useimmiten Nikolain ja hänen perheensä lomamatkat Suomeen suuntautuivat vain parin tunnin matkan päähän Pietarista sijaitsevaan Virolahteen. Viimeisen kerran Venäjän keisari vieraili Suomessa maaliskuussa 1915 keskellä ensimmäistä maailmansotaa.