Haku

Vuosikymmenet

Yleislakko 1956

Vuoden 1956 yleislakko alkoi 1. maaliskuuta eli samana päivänä, jolloin Urho Kekkonen aloitti presidenttinä. Työntekijäjärjestö SAK oli vaatinut yleistä noin 6-10 prosentin palkankorotusta, mutta työnantajapuoli oli kieltäytynyt. Syynä palkankorotusvaatimukseen olivat erityisesti hintasäännöstelyn purkautumisen jälkeen kohonneet elinkustannukset.

elävämuisti valokuva
Finlandia-katsaus 290: Helsinki yleislakon aikaan (1956).

Noin puoli miljoonaa työntekijää oli lakossa, joka sai myös vastavoimat liikkeelle. Esimerkiksi Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto julisti maitotuotteiden luovutuslakon. SAK pyrki estämään tiedonvälityksen, jolloin sanomalehdet julkaisivat monistelehtiä, joita jaettiin kaduilla ja liimattiin kauppojen ikkunoihin. Väkivaltaisiakin yhteenottoja tapahtui erityisesti bensiiniasemien luona, mutta kuolonuhreilta vältyttiin.

Lakko päättyi 20. maaliskuuta, jolloin työnantajat suostuivat SAK:n alkuperäisiin vaatimuksiin. Hyöty kuitenkin katosi pian inflaation takia. Eräitä lakkoon osallistuneita asetettiin syytteisiin mellakoinnista ja jopa kapinasta.