Haku

Vuosikymmenet

Fanikulttuurin nousu

Punk saapui Suomeen 1970-luvun lopulla: ensimmäinen suomalainen punk-äänitys oli Briard-yhtyeen I Really Hate Ya vuodelta 1977. Suomi-punk nosti kuuluisuuteen henkilöitä ja yhtyeitä, joiden tyyli muuttui vuosien saatossa, mutta suosio säilyi. Tällaisia nimiä ovat muun muassa Eppu Normaali, Pelle Miljoona ja Maukka Perusjätkä sekä Sleepy Sleepers, joka kutsui itseään punk-bändiksi, mutta otti tyylilajista lähinnä sen kliseet. Nykyäänkin punk on elinvoimainen tyylilaji, jolla on päästy jopa euroviisuedustajaksi.

Hanoi Rocks oli ensimmäinen suomalaisyhtye, joka todella nousi maailmanmaineeseen. Suurinta menestys oli 1980-luvun alussa, joskin yhtyeellä on edelleen faneja muun muassa Yhdysvalloissa ja Japanissa. Hanoi Rocksin tyylilajia on kutsuttu Glam Punkiksi, siinä on vaikutteita uudesta aallosta ja Glam Rockista. Yhtyeen toiminta loppui kesken Yhdysvaltojen kiertueen 1985, kun rumpali Razzle kuoli auto-onnettomuudessa kesken oluenhakukeikan Mötley Crüen laulajan Vince Neilin kanssa. Yhtye teki paluun 2000-luvun alussa, mutta suosio ei enää ollut yhtä suurta.

Huhtikuussa 1984 ilmestyi albumi Nimeni on Dingo, joka pysyi listoilla vuoden loppuun asti. Dingo myi kaikkiaan puoli miljoonaa albumia ja sai suosionsa huipulla aikaan melkoisen teinihysterian. Yhtyeen kohtaloksi koitui suurisuuntainen stadionkiertue, joka osoittautui tappiolliseksi. Yhtye lopetti toimintansa syksyllä 1986, joskin se on tehnyt paluun tähän mennessä kolme kertaa.