Haku

Mikä on Elävä muisti?

Suomen audiovisuaalinen historia nettipalveluna

KAVIn Elävä muisti tuo Suomen audiovisuaalisen historian kaikkien saataville. Sen keskeisenä voimavarana ovat elokuva-arkiston sekä radio- ja televisioarkiston monipuoliset kokoelmat. Näkökulma Suomen historiaan avautuu kotimaisten dokumenttielokuvien, uutiskatsausten, mainosfilmien ja aikansa tuntoja välittävän fiktion kautta. Sivuston painopiste on suomalaisen elokuvan kultakaudesta 1960-luvulle.

SUOMI 100 -hankkeena toteutettu nettipalvelu avattiin virallisesti 26.10.2017. Sivusto siirrettiin taustajärjestelmien vanhentumisen takia uuteen tekniseen ympäristöön Finnaan Elonet-palvelun rinnalle 1.12.2021.

Mitä Elävältä muistilta toivotaan? Millaisia ajatuksia ja omakohtaisia muistikuvia se herättää? Palautetta ja toiveita voi lähettää osoitteeseen elavamuisti@kavi.fi.

Materiaali

Elokuva-arkiston perustana ovat Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden elokuvat, Finlandia-katsaukset sekä Puolustusvoimain katsaukset. Finlandia-katsaukset ovat ehtymätön elävä lähde suomalaisen arjen ja juhlan hetkistä 1940-luvulta aina 1960-luvulle saakka. Nämä uutispotpurit ovat ajankuvia Suomesta jatkosodan ja jälleenrakentamisen kaudesta teollistuneeksi hyvinvointivaltioksi. Radio- ja televisioarkiston käytössä on kokoelma suurimpien itsenäisten tuotantoyhtiöiden ohjelmatuotantoa 1960-luvun puolivälistä tähän päivään.

Materiaaleja saa näyttää esimerkiksi koululuokissa ja jakaa somessa. Muuta käyttöä varten on pyydettävä lupa, lisätietoa elavamuisti@kavi.fi.

Tekijät

Alkuperäinen projektiryhmä: Kirsi Raitaranta (projektin vetäjä), Sami Hantula, Jorma Junttila, Petteri Kalliomäki, Ilkka Kippola, Tommi Partanen, ohjausryhmänä toimivat Matti Lukkarila ja Mikko Kuutti. Toteutukseen osallistuivat Mari Kiiski, Timo Kinnunen, Tapio Riihimäki, Pekka Tähtinen, Alex Day ja Jani Jäderholm. Uutta sisältöä vuosien varrella ovat tuottaneet Sami Hantula, Tommi Partanen ja Pekka Tähtinen.

Vuosikymmentekstit: Jari Hanski.
Koulumateriaalit: Marjo Kovanen (Koulukino) ja Kirsi Raitaranta.
Ruotsinkielisen sivuston käännös ja toteutus: Anni Lappalainen.
Viestintäryhmä: Outi Heiskanen, Marjo Pipinen, Katri Tenhola.

Siirron Finna-ympäristöön veti Pekka Tähtinen, koodauksesta vastasi Eneroc.

Kiitokset

Erkka Blomberg, Jussi Brofeldt / Aho & Soldan, Jouko Castrén, Jörn Donner / FJ-Filmi Oy , Mikko Harjanne, Antti Hietasola / Sola Production, Pekka Hirvikallio, Hannu Karpo / Pallosalama Oy, Petri Kyttälä / Tuotantoyhtiö Legenda Oy, Merja Lampo / MTV Oy, Nina Mikkonen / Oy Timo T.A. Mikkonen Communications Inc.,Riitta Monto / TS Yhtymä Oy, Jorma Reinilä / Yellow Film & TV Oy, Heikki Takkinen/ Filminor Oy, Juha Torvinen, Lauri Tykkyläinen, Alpo Väkevä/ Työväenperinne ry.