Haku

Vuosikymmenet

Olympialaiset

Suomen piti järjestää olympialaiset Berliinin jälkeen vuonna 1940, mutta maailmansota sotki suunnitelmat. Olympialaisia varten rakennettu stadionkin uhkasi jäädä käyttämättä. Sodan jälkeen ensimmäiset olympialaiset järjestettiin vuonna 1948 Lontoossa ja seuraavat vuoden 1952 kisat Helsingissä.

elävämuisti valokuva
Muistojen kisakesä 1952 (1954).

Olympialaisten takia alkoivat suuret rakennustyöt. Stadion oli valmis, mutta ulkomaalaiset piti saada myös majoitettua: niinpä Käpylään nousi olympiakylä, johon kisojen jälkeen muutti monia perheitä. Samoin Otaniemeen valmistuneet opiskelija-asunnot otettiin olympialaisten käyttöön. Otaniemeen majoitettiin nimenomaan Neuvostoliiton ja sen liittolaisten urheilijoita ja toimitsijoita. Kisojen myötä Suomeen saapui myös Coca Cola.

Itse kilpailut olivat suurta urheilujuhlaa. Suomalaisia sykähdyttivät erityisesti juoksijat, omien lisäksi Emil Zatopek, ”Satu-Pekka”, joka voitti 5 000 ja 10 000 metrin juoksut sekä maratonin. Kisoihin osallistui kaikkiaan 4 925 urheilijaa, joista 518 oli naisia. He edustivat 69 eri maata.